Bof uitgebroken bij studentenvolleybalclub Utrecht

Zeker tien leden van de Utrechtse studentenvolleybalclub Protos hebben de bof. Dat heeft de voorzitter van de club gezegd. De GG&GD waarschuwt alert te zijn op de infectieziekte, die op het moment circuleert onder studenten.

De bof is een zeer besmettelijke infectieziekte waartegen kinderen gevaccineerd worden. Ziekteverschijnselen zijn koorts, hoofdpijn en spierpijn. Het is volgens de GG&GD een vrij onschuldige ziekte, maar er kunnen complicaties optreden. Zo kan bij mannen een ontsteking van de teelbal ontstaan en bij vrouwen een ontsteking van de eierstokken. Dit leidt in zeldzame gevallen tot onvruchtbaarheid.

Volgens de voorzitter van de volleybalclub voelen de besmette studenten zich goed en trainen ze gewoon mee. Ook spelen ze wedstrijden. Het is volgens haar niet nodig om thuis te blijven. "We hebben advies gekregen van de GG&GD en het kan geen kwaad als ze meetrainen. Besmetting vindt meestal al plaats voordat de diagnose is gesteld." De niet-besmette teamgenoten die als kind niet of maar een keer zijn gevaccineerd, kunnen zich alsnog laten vaccineren.

De bof komt al ongeveer een half jaar veel voor bij zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde studenten in het hele land. Concrete cijfers zijn er niet, omdat niet alle studenten met de bof zich melden. Volgens de GG&GD hebben studenten meer kans op besmetting dan andere volwassenen, omdat onderling veel contact is. "Ze komen elkaar tegen tijdens college, sport of in de kroeg", aldus een woordvoerder.

Het virus wordt overgedragen door hoesten, niezen, praten en handcontact. Hoe het kan dat ook gevaccineerde mensen besmet raken, is niet bekend. Een bofpatiënt krijgt geen medicijnen, maar moet goed rusten en veel water drinken.