Ierse bankensector stevig aangepakt

De Ierse banken worden teruggesnoeid, samengevoegd of verkocht. Deze maatregelen zijn onderdeel van een enorme reddingspoging van de Ierse economie door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Ierse minister van financiën Brian Lenihan zei dat de Ierse banken volledig afhankelijk zijn geworden van leningen van de Europese Centrale Bank (ECB) en dat zij ten minste een jaar lang niet op de gewoon kredietmarkten actief kunnen zijn.

Lenihan herhaalde dat de lening, waar het land zondag om vroeg -na weken te hebben ontkend dat het land hulp nodig had- niet hoger zal zijn dan honderd miljard euro. Hij zei wel dat het totaalbedrag pas duidelijk kan worden als de onderhandelingen zijn afgerond. Dat kan nog tot twee weken duren. In Brussel zei Eurocommissaris voor monetaire zaken Olli Rehn dat de onderhandelingen met Ierse ministeries, agentschappen en banken tegen het eind van november afgerond kunnen worden. Bij de onderhandelingen zijn deskundigen van het IMF, de Europese Commissie en de ECB betrokken.

Lenihan was het eens met zijn Europese collega's dat de banken, die ruim tien jaar agressief geld leenden en dat vervolgens in de op hol geslagen Ierse, Britse en Amerikaanse vastgoedmarkt pompten, moeten worden verkleind. Bovendien moeten de banken zich gaan richten op het ondersteunen van de Ierse spaarders, huiseigenaren en bedrijven. Het overgebleven buitenlandse bezit van de banken 'moet worden weggedaan', zo zei hij.

"Vanwege de enorme risico's die zij (de Ierse banken, red.) het afgelopen decennium hebben genomen, zijn ze niet alleen een groot risico voor deze natie geworden, maar ook voor de eurozone als geheel", aldus de minister.

De Europese ministers voor buitenlandse zaken die in Brussel bijeenwaren voor een maandelijkse bespreking zeiden geen andere keus te hebben dan Ierland te helpen bij het stabiliseren van de bankensector en de oplopende schulden. De reden is dat zij niet kunnen toestaan dat een land in de eurozone bankroet gaat, zoals in mei bijna gebeurde met Griekenland. "We verkeren allemaal in een moeilijke financiële positie", zei de Finse minister van buitenlandse zaken Alexander Stubb. "We zitten in hetzelfde schuitje en we gaan samen een oplossing vinden voor deze crisis. De reden daarvoor is simpel: we kunnen het ons niet veroorloven een land aan zijn lot over te laten."


(Foto: Novum)

Submitter:  Bron: Novum/AP