200.000 mensen op rally Washington

In de Amerikaanse hoofdstad Washington hebben zaterdag zeker 200.000 mensen meegedaan aan de Rally to Restore Sanity van de Amerikaanse presentatoren en komieken Jon Stewart en Stephen Colbert. De betoging, vlak voor de Amerikaanse Congresverkiezingen van aanstaande dinsdag, is een protest tegen het verziekte politieke klimaat in de VS.

Stewart riep iedereen op tot fatsoen en het gebruik van z'n gezonde verstand. De verkiezingscampagnes zijn dit jaar buitengewoon hard, vooral aan de kant van de conservatieve Tea Party-beweging.

Stewart, die The Daily Show presenteert, zei tijdens de bijeenkomst dat alle Amerikaanse bevolkingsgroepen vertegenwoordigd waren in het publiek op de Mall in Washington. Onder anderen Cat Stevens, Ozzy Osborne en Sheryl Crowe traden op.

De menigte droeg borden met teksten als 'I Disagree With You, But I Know You're Not Hitler' ('Ik ben het niet met je eens, maar ik weet zeker dat je niet Hitler bent') en 'I have nothing mean to say to anyone' ('Ik heb niets onaardigs te zeggen tegen wie dan ook').


Reportage Nieuwsuur over de zaterdag gehouden Rally to Restore Sanity