Spoedig publicatie Wikileaks oorlogsdocumenten VS

Het moment nadert -zo lijkt het- dat klokkenluiderswebsite Wikileaks honderdduizenden geheime Amerikaanse overheidsdocumenten van na de invasie in Irak in 2003 vrijgeeft. Het Pentagon heeft grote zorgen over de gevolgen van de publicatie.

Het Amerikaanse leger probeert alles te doen wat in zijn macht ligt om de schade van publicatie van de documenten te beperken. NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen zei vrijdag dat levens van zowel militairen als burgers op het spel worden gezet door openbaarmaking. Volgens hem creëert de publicatie een 'zeer onfortuinlijke situatie'. "Ik kan niet op de details ingaan, maar ik kan wel zeggen dat dergelijke lekken een zeer negatieve impact op de veiligheid kunnen hebben voor de mensen die erbij betrokken zijn", zei Rasmussen.

Het is nog maar de vraag of het allemaal zo'n vaart zal lopen. Een brief van het Pentagon, gedateerd op 16 augustus en in handen van persbureau AP, stelt dat bronnen en activiteiten van de Amerikaanse veiligheidsdiensten niet in gevaar zijn geweest na de openbaarmaking van 77 duizend documenten over de oorlog in Afghanistan. Die publicatie, in juli, wekte de woede van het Pentagon, die de organisatie ervan beschuldigde onverantwoordelijk te zijn.

Een team van meer dan honderd analisten uit het Amerikaanse leger heeft de Irak-documenten waarvan ze verwachten dat die binnenkort worden vrijgegeven, doorgekamd. Zij hebben de Amerikaanse regering intussen namen van Irakezen en geallieerden gegeven evenals andere informatie waarvan men denkt dat publicatie ervan een gevaar zou kunnen betekenen. Dat was mogelijk omdat Wikileaks dit keer van tevoren bekendmaakte dat wellicht ook namen worden vrijgegeven, wat niet het geval was bij de publicatie van de Afghanistan-documenten.

Op het moment dat duidelijk wordt welke informatie openbaar wordt gemaakt, zal het leger actie ondernemen en de informatie doorsluizen naar de troepen in Irak, om zo de schade zoveel mogelijk te beperken, aldus een woordvoerder van het ministerie van defensie.