Geen arrestatiebevel tegen topman WikiLeaks

De Zweedse openbaar aanklager heeft een arrestatiebevel tegen Julian Assange, de voorman van klokkenluiderswebsite WikiLeaks, zaterdag ingetrokken. Volgens hoofdaanklaagster Eva Finne wordt de 39-jarige Australiër niet langer verdacht van verkrachting.

De openbaar aanklager vaardigde vrijdag laat een arrestatiebevel tegen Assange uit. Hij werd gezocht in verband met twee verkrachtingszaken. Twee vrouwen, rond twintig en dertig jaar, zouden vrijdagavond naar de politie zijn gestapt om hun verhaal te doen. Tegen de een zou Assange vorig weekend in het zuiden van Stockholm seksueel geweld hebben gebruikt, de ander zou dinsdagochtend zijn verkracht in de nabijgelegen stad Enköping.

Assange ontkende de aantijgingen zaterdag direct in een e-mail aan de Zweedse media. Hij was afgelopen week in Zweden om zijn werk te bespreken. Hij is vaker in het land, omdat WikiLeaks draait op computers in een schuilkelder in Solna bij Stockholm. "Waarom deze beschuldigingen nu opduiken, is een interessante vraag", aldus Assange.

Onlangs publiceerde de klokkenluiderspagina tot onvrede van het Amerikaanse ministerie van Defensie tienduizenden pagina's geheime Amerikaanse militaire documenten over de oorlog in Afghanistan.