WikiLeaks bereidt nieuwe publicatie voor

Het internetplatform WikiLeaks wil verdere geheime stukken over de oorlog in Afghanistan openbaar maken. Dat heeft de oprichter van de site, Julian Assange, donderdag aangekondigd. Wanneer de vijftienduizend nog achtergehouden stukken online worden gezet, liet hij in het midden.

Eind juli publiceerde WikiLeaks bijna 77.000 Amerikaanse militaire documenten onder de titel 'Afghan War Diary'. Tegelijkertijd werd meegedeeld dat vijftienduizend stukken nog werden achtergehouden, maar gepubliceerd zouden worden als WikiLeaks zich ervan had vergewist dat Afghaanse burgers daardoor geen gevaar zouden lopen. Dit proces is inmiddels halverwege, zei Assange donderdag.

Het Pentagon zegt dat het leger meent te weten wat voor stukken WikiLeaks nog wil publiceren. Gevreesd moet worden dat de nieuwe publicatie nog schadelijker zal zijn dan de vorige, zei een woordvoerder donderdag.

Verslaggevers zonder Grenzen zegt dat WikiLeaks met de publicatie van de geheime oorlogsdocumenten een 'ongelooflijke onverantwoordelijkheid' aan de dag legt. Waar de klokkenluidersgroep dikwijls een nuttige rol vervult, is het onthullen van de identiteit van Afghaanse informanten 'hoogst gevaarlijk', zegt de journalistenorganisatie.

Assange gaf donderdag toe dat een deel van de kritiek op zijn groep terecht is. Maar hij zei ook dat veel critici alleen maar het Pentagon napraten, zonder acht te slaan op de inhoud van de berichten.