Hersenprik kan depressiviteit genezen

Een genetisch gemanipuleerd virus dat in de hersenen wordt geïnjecteerd, kan depressiviteit 'repareren'. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers na experimenten op muizen. De ontwikkeling van een op mensen toepasbare behandeling kan echter nog jaren op zich laten wachten.

Volgens de wetenschappers komen de huidige behandelmethodes neer op symptoombestrijding, en schieten die tekort voor ernstige vormen van depressie. Ze stellen dat deze in de toekomst te genezen zullen zijn door een injectie in de hersenen.

hersenenDaarbij wordt een virus in de hersencellen ingespoten dat zo is gemanipuleerd, dat het een bepaald gen, p11, tot het normale peil herstelt. Onderzoek van de hersenen van overledenen met een verleden van depressie, heeft uitgewezen dat p11 daar in veel mindere mate aanwezig was. Dit gen lijkt verantwoordelijk te zijn voor de regulering van serotine, dat op zijn beurt stemmingen, eetlust en slaap regelt.

Bij de proef werden muizen zo gefokt dat ze p11 misten, en vertoonden gedrag dat vergelijkbaar was met dat van depressieve mensen. Na een herseninjectie met het gewijzigde virus gedroegen ze zich weer normaal. De injectie is nodig omdat het virus te groot is om de bloedbarrière in de hersenen te passeren, en precies in de zogeheten nucleus accumbens moet worden afgeleverd.

De onderzoekers geven toe dat deze behandelmethode, waarbij een gat in de schedel geboord moet worden, enigszins radicaal is. Daar staat echter tegenover dat de genbehandeling slechts eenmaal hoeft te worden toegepast, terwijl medicijnen levenslang moeten worden toegediend. Voor de behandeling van de ziekte van Parkinson is overigens een vergelijkbare methode in ontwikkeling, waarbij er al tests op patiënten worden uitgevoerd.