'Bekentenis in omkopingszaak pepperspray'

De Amerikaanse producent van een bepaald merk pepperspray heeft een volledige bekentenis afgelegd over hoe hij steekpenningen aan een Rotterdamse politieman betaalde. Zijn bedrijf haalde zo het contract binnen om de Nederlandse politie te voorzien van het goedje. Dat meldt de Volkskrant dinsdag. De krant is in het bezit van de bekentenis uit 2009.

De bekentenis is van directeur van het bedrijf Defense Technology Richard Bistrong, die al twee jaar met justitie in de VS zou samenwerken in ruil voor strafvermindering. Het zou gaan om de grootste omkopingszaak waar de Amerikaanse justitie ooit mee te maken zou hebben gehad en waarbij meer dan twintig handelaren op diverse plekken in de wereld ambtenaren en politici zouden hebben omgekocht om contracten binnen te slepen.

Begin dit jaar werd bekend dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek was gestart naar mogelijke corruptie bij de aanschaf van een bepaald merk pepperspray.

Uit een aanklacht van de Amerikaanse justitie in een groot omkopingsonderzoek bleek destijds dat een Rotterdamse politieagent in 2001 mogelijk vertrouwelijke informatie heeft doorverkocht aan een Amerikaanse fabrikant van pepperspray.

Een tussenpersoon zou vijftienduizend dollar hebben gekregen; geld dat geheel of gedeeltelijk was bestemd voor de Rotterdamse agent. Met de verkoop van de pepperspray aan het KLPD was een bedrag van 2,4 miljoen dollar gemoeid.

De rijksrecherche wil volgens de Volkskrant niet ingaan op de bekentenis van Bistrong.