Brandweervrijwilligers luiden noodklok om geweld

Brandweervrijwilligers zeggen dat ze steeds vaker te maken krijgen met agressie en geweld. Dat blijkt uit onderzoek van NOS Headlines onder vrijwillige brandweerlieden. 59 procent van hen zegt al eens te maken te hebben gehad met geweld, zoals
scheldpartijen en het worden bekogeld met bierflesjes en vuurpijlen. 80 procent geeft aan in de toekomst te verwachten met geweld en agressie geconfronteerd te worden.

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) is geschokt door de uitkomsten en zegt dat dit de uitstroom alleen maar zal vergroten. "Dit is onaanvaardbaar", zegt VBV-voorzitter Cees van Beek. "De vrijwilligers krijgen al veel op hun bordje. Er is steeds meer bureaucratisering en er gaat veel meer tijd en moeite in zitten dan vroeger", legt hij uit. "En als je iedere keer hoort dat vrijwillige brandweerlieden worden bedreigd, vergaat je helemaal de lust om je nog aan te melden."

"Er gaat geen uitruk voorbij waarbij we niet worden uitgescholden", vertelt Bert van Silfhout van het vrijwillige brandweerkorps in de Apeldoornse wijk De Maten. De VBV gaat in een brief het ministerie van Binnenlandse Zaken vragen om de problemen op korte termijn aan te pakken.

Er zijn zo'n 28.000 brandweermensen in Nederland. Daarvan zijn 22.000 vrijwillig.