Kinderen met griep niet vaak naar arts

Nederlandse en Engelse kinderen met griep bezoeken de dokter veel minder vaak dan koters in Italië en Spanje. Dat meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) woensdag op basis van onderzoek met Europese partners voor de European Paediatric Influenza Analysis Group.

Van de Nederlandse kinderen tussen de 0 en 14 jaar bezoekt minder dan een procent een arts vanwege griep. Ook in Engeland is dit percentage zo laag. In Italië gaan kinderen het vaakst met griep naar de dokter, negen tot tien procent. In Spanje is dit twee tot drie procent. Nivel-onderzoeker John Paget denkt niet dat Nederlandse kinderen minder vaak ziek zijn. "Ze gaan daarvoor alleen minder snel naar de dokter." Ieder jaar wordt vijf tot vijftien procent van de bevolking ziek van griep.

Het onderzoek wijst verder uit dat als kinderen worden opgenomen in een ziekenhuis, dit veel vaker gebeurt als ze last hebben van het zogeheten respiratoir syncitieel (rs) virus, een van de belangrijkste veroorzakers van verkoudheid, dan van een griepje. Volgens Paget komt dat vooral vanwege de symptomen. "Terwijl kinderen met griep vooral hoge koorts krijgen, hoesten, een zere keel hebben en spierpijn, krijgen kinderen en vooral zuigelingen met rs-virus ook ademhalingsmoeilijkheden. En als je kind het benauwd krijgt, ga je natuurlijk sneller naar het ziekenhuis."