Tot drie jaar jeugddetentie voor overvallers

Zes jongens moeten tot drie jaar een jeugdgevangenis in voor overvallen en straatroven in de Amsterdamse Molenwijk. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald. De jongens, die inmiddels 16 tot 20 jaar zijn, sloegen vorig jaar en in 2008 toe.

Ze overvielen en beroofden in Amsterdam-Noord in wisselende samenstelling onder meer een 83-jarige vrouw met een rollator, snackbarbezorgers en tot drie keer toe een Chinees restaurant. Bij een van de overvallen losten de daders schoten.

Volgens het Openbaar Ministerie in Amsterdam waren de slachtoffers doelwit van zeer bedreigende en gewelddadige gewapende overvallen en straatroven. "De daders hebben op geen enkele wijze rekening gehouden met de gevolgen voor de slachtoffers. Daarnaast veroorzaken deze delicten onrust en gevoelens van onveiligheid in de samenleving."

Vanwege hun leeftijd werden de verdachten veroordeeld op grond van het jeugdstrafrecht. De drie jaar jeugddetentie was de hoogste straf die werd opgelegd. Deze straf was gelijk aan de eis.

Een aantal jongens kreeg een lagere straf dan de eis vanwege hun persoonlijke omstandigheden. Het OM is desondanks tevreden met de uitspraken.