Iran produceert kilo's verrijkt uranium

Iran heeft zeventien kilo uranium verrijkt naar twintig procent. Dat heeft de directeur van het nucleaire programma van Iran, Ali Akbar Salehi, woensdag gezegd. Het land trotseert hiermee de eis van de Verenigde Naties om zijn controversiële atoomprogramma stop te zetten.

Iran beschikt over een voorraad laagverrijkt uranium, met een verrijkingspercentage van 3,5 procent, waaruit het land sinds februari tot twintig procent verrijkt uranium produceert. In april kondigde Iran al aan dat het vijf kilo had geproduceerd. "In potentie kunnen we elke maand vijf kilo produceren, maar we hebben geen haast", aldus Salehi.

Het laagverrijkte uranium kan gebruikt worden voor het opwekken van elektriciteit. Iran zegt echter dat het uranium met een verrijkingspercentage van twintig procent nodig heeft voor de productie van splijtstaven voor een onderzoeksreactor die medische isotopen moet produceren. Volgens Salehi heeft Iran de technologie voor de productie van de splijtstaven in huis en is de eerste splijtstaaf komend voorjaar gereed.

Het tot twintig procent verrijkte uranium is nog lang niet geschikt voor gebruik in een kernwapen. De Verenigde Staten vrezen echter dat Iran steeds dichter in de buurt komt van productie van uranium dat hier wél geschikt voor is. Teheran ontkent dat het kernwapens wil vervaardigen en zegt slechts te werken aan een vreedzaam atoomprogramma.

De VN eist van Iran dat het stopt met het verrijkingsproces. De VN-Veiligheidsraad legde de islamitische republiek hiertoe twee weken geleden een nieuwe ronde sancties op. De Europese Unie en de VS volgden met een eigen reeks sancties.