'Maatregelen Q-koorts nog niet versoepelen'

Een aantal partijen in de Tweede Kamer ziet nog geen reden om de maatregelen ter bestrijding van de Q-koorts per 1 juni te versoepelen, zoals het kabinet beoogt. Dat bleekt donderdag tijdens een debat in de Kamer.

De demissionaire ministers van Landbouw Gerda Verburg (CDA) en van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) zijn van plan om begin juni een eind te maken aan het fok- en aanvoerverbod als aan een aantal voorwaarden is voldaan.

Zo moeten alle dieren op melkleverende bedrijven voor 1 juni volledig zijn gevaccineerd. Ook moet aanvullend onderzoek geen aanleiding geven om de nieuwe maatregelen voorlopig uit te stellen. Eind mei nemen de ministers een definitief besluit.

Rond half mei is het zogeheten lammerseizoen afgelopen. Aangezien ook alle drachtige dieren op besmette bedrijven zijn geruimd, is het tijd voor nieuwe maatregelen, aldus Verburg.

Onder meer de SP, PvdA en PvdD zijn nog lang niet zo ver. "Wij zijn nog niet toe aan het afpellen van de maatregelen", verklaarde Harm-Evert Waalkens (PvdA). De huidige maatregelen moeten 'onverminderd' van kracht blijven, vindt Henk van Gerven (SP). VVD en CDA steunen de lijn van het kabinet.

Hoewel Verburg in een reactie stelde dat het belangrijk is om na te denken over een meer 'duurzaam' pakket maatregelen, zei Klink dat een besluit ter versoepeling van de maatregelen nog lang niet is genomen. Er moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan en ook wacht de bewindsman een deskundigenadvies af. Pas als alle stoplichten op groen staan, wordt het fok- en aanvoerverbod afgeschaft.