Ophef Irak vergeleken met game

Julian Assange, vertegenwoordiger van de website Wikileaks, vergelijkt het gedrag van helikopterpiloten in een gelekte video van operaties in Irak met het spelen van een computergame. "Het gedrag van de piloten lijkt op het spelen van een game. Het is alsof ze de hoogste score willen behalen in dat computerspel", stelt Assange.

Videobeelden die geschoten zijn vanuit een Amerikaanse Apache-helikopter boven Baghdad Al-Jidida (Nieuw Bagdad) in juli 2007 laten zien dat het Amerikaanse leger op een groep Iraakse burgers en twee journalisten van Reuters schiet. De Amerikanen zien de fotocamera's aan voor wapens en schieten meerdere mensen vanuit de helikopter dood. Twee kinderen raken zwaargewond.

Persbureau Reuters zat al langer achter deze beelden aan, maar kreeg ze steeds niet te pakken. Wikileaks heeft de videobeelden, 39 minuten in totaal, gepubliceerd. Wikileaks heeft de bron van de beelden niet vrijgegeven, maar het gaat hier wellicht om iemand uit het Amerikaanse leger of de Amerikaanse politiek.

De vergelijking van beelden en de reacties van de soldaten door Assange met een computerspel is niet geheel uit de lucht gegrepen. In de games Call of Duty: Modern Warfare en Battlefield Bad Company 2 zitten ook scènes waarin de speler vanuit een helikopter de grond moet bestoken met kogels. Alleen betreft het in die games vijandelijke soldaten, geen argeloze journalisten.

Ophef Irak vergeleken met game

Submitter:  Bron: Novum