'Iraanse kernonderzoeker overgelopen naar VS'

De Iraanse kernonderzoeker die sinds vorige zomer vermist wordt, blijkt te zijn overgelopen naar de Verenigde Staten. Hij ondersteunt de CIA in de pogingen het nucleaire programma van Iran te ondergraven. Dat heeft ABC News gisteren gemeld. De CIA wilde niet reageren op het bericht.

Shahram Amiri, die werkzaam was aan de Malek Ashtar Universiteit in Teheran, verdween in juni vorig jaar tijdens een pelgrimstocht in Saudi-Arabië. Er werd toen al gespeculeerd over de mogelijkheid dat Amiri zou zijn overgelopen om het Westen te helpen het Iraanse nucleaire programma op de voet te blijven volgen. De Iraanse minister van buitenlandse zaken beschuldigde de Verenigde Staten destijds van hulp bij de ontvoering van Amiri.

Volgens bronnen van ABC zou de verdwijning van Amiri het resultaat zijn van een langdurige operatie van de CIA om hem te overtuigen over te lopen. De CIA benaderde Amiri geregeld via een tussenpersoon.

Amiri heeft onderhand volgens de bronnen uitgebreid met de Amerikaanse geheime dienst over het Iraanse nucleaire programma gesproken.