Moeraswallabies geboren in Blijdorp

In Blijdorp zijn voor het eerst moeraswallabies geboren. De vier kangoeroetjes zijn waarschijnlijk al enige maanden oud, maar pas sinds kort goed zichtbaar, meldt de Rotterdamse dierentuin vandaag.

De dieren komen als een soort embryo kaal en blind ter wereld na een zwangerschap van zo'n 36 dagen. Ze wegen ongeveer een ons en zitten diep in de buidel, vastgezogen aan de moedertepel. Pas na enige maanden steekt er af en toe een kopje of pootje uit de buidel.

Vier moeraswallaby's dragen een jong in de buidel. Vaak bevindt zich in de buidel nog een bevruchte eicel, die verder ontwikkelt als de buidel weer vrij is.

Blijdorp kreeg halverwege vorig jaar een groepje vrouwelijke moeraswallabies uit de dierentuin van Zürich. Uit een Zuid-Franse dierentuin kwamen daar later twee mannelijke soortgenoten bij. In Europese dierentuinen leven er slechts zo'n vijftig, waarvan nu dus tien in de Rotterdamse Diergaarde.

Moeraswallabies lijken veel op de Bennett-wallabies, die vaak in dierentuinen en kinderboerderijen te zien zijn. Ze zijn alleen wat kleiner en donkerder. Deze kangoeroesoort leeft in het wild in de oostelijke kustgebieden van Australië.