Conflict VS-Israël niet opgelost

Het overleg tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft geen oplossing voor het conflict over Israëls nederzettingenbeleid opgeleverd.

Kort voor zijn vertrek terug naar Israël had Netanyahu, die op het Witte Huis achter gesloten deuren met Obama had gesproken, ook nog een onderhoud met de Amerikaanse Midden-Oosten gezant George Mitchell. Ook die ontmoeting resulteerde niet tot een dooi in de gespannen relatie. Washington is openlijk weinig ingenomen met Israëls beslissing nieuwbouw te plegen in Oost-Jeruzalem en Netanyahu is niet van zins deze beslissing terug te draaien.

Volgens ingewijde zegslieden had de Amerikaanse regering gehoopt met Netanyahu tot afspraken te komen om het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen weer op de rails te krijgen. Netanyahu bleef langer dan gepland in Washington, maar gisterenavond werden de besprekingen uiteindelijk beëindigd. Dat na afloop geen bekendmakingen werden gedaan, betekent dat het overleg niets heeft opgeleverd, concludeerden de zegslieden.

Conflict VS-Israël niet opgelost
Conflict VS-Israël niet opgelost (Foto: Novum)