'Nog steeds misstanden op zorgboerderij'

Op zorgboerderij Diogenes in Drenthe worden verstandelijk gehandicapten opgesloten en vindt intimidatie plaats. De zorgboerderij kwam al eerder in opspraak, maar de situatie is niet verbeterd. Daarover bericht het tv-programma Zembla vanavond. In het verleden vonden er op de zorgboerderij ook lijfstraffen plaats.

Diogenes zou bovendien tonnen overhouden aan het geld dat cliënten voor de zorg moeten betalen. Ook zou een verstandelijk gehandicapte zware medicijnen hebben gekregen, zonder dat daar een arts aan te pas kwam. Zembla sprak met ouders en voormalig medewerkers.

Het aantal zorgboerderijen en woongroepen is de afgelopen jaren volgens het programma sterk gestegen. Geen enkele instantie houdt echter systematisch toezicht op de kwaliteit van de zorg en ook zou er geen diploma nodig zijn om een dergelijke zorgplek te starten. Ook in woongroep Tootas in de Achterhoek zouden misstanden voorkomen.

De Inspectie voor de Gezonheidszorg beschikt volgens het programma niet over een volledig overzicht van de zorgplaatsen, waardoor zij geen toezicht kan houden. Uit een rapport van de Inspectie over Diogenes dat deze week verscheen werd duidelijk dat de situatie op de zorgboerderij nog niet op orde is. Piet Brongers van de Raad van Commissarissen van Diogenes zegt een interim-manager aan te willen om orde op zaken te stellen.