Tribunaal hervat proces tegen Karadzic

Het Joegoslavië-Tribunaal hervat vanochtend het proces tegen Radovan Karadzic. De ex-president van Republika Srpska, die zichzelf verdedigt, krijgt dan de gelegenheid in zijn openingsverklaring twee dagen lang zijn visie te geven op de oorlog in Bosnië (1992/95), die aan meer dan 100.000 mensen het leven heeft gekost. De aanklacht luidt onder meer genocide na de val van Srebrenica in 1995.

De zaak tegen Karadzic heeft maandenlang stilgelegen. De ex-president boycotte het begin van zijn proces op 26 oktober 2009, naar eigen zeggen omdat hij te weinig voorbereidingstijd had gehad. De rechters schorsten de zaak daarop na enkele zittingsdagen.

Ook wezen de magistraten Richard Harvey aan als 'stand-by' advocaat, een stok achter de deur. De Britse jurist moet de verdediging overnemen, als Karadzic de rechtsgang blijft dwarsbomen door te weigeren in de rechtszaal op te komen dagen. De rechters schorsten het proces tot 1 maart om Harvey enkele maanden de tijd te gunnen zich op zijn eventuele taak voor te bereiden.