'Burgerinitiatief werkt niet'

Het in 2006 ingevoerde burgerinitiatief werkt niet. Slechts drie van de zestien door burgers ingediende plannen om een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te plaatsen, haalde de eindstreep. Ook die drie initiatieven leidden niet tot nieuwe of aangepaste wetgeving. Dat blijkt uit een inventarisatie van het AD.

Vorige week haalde een plan voor hulp bij zelfdoding voor oude mensen die het niet meer zien zitten de vereiste veertigduizend handtekeningen. Daardoor moet de Tweede Kamer het onderwerp behandelen.

Volgens universitair docent Nieuwe Media van de universiteit van Amsterdam Reindert Rustema is het moeilijk om zoveel mensen te mobiliseren. "En is het je eenmaal gelukt, dan stuit je op tegenwerking door de Tweede Kamer", zegt hij in de krant. "Die ervaart zo'n initiatief vooral als bemoeizucht."

Voor D66-fractieleider Alexander Pechtold betekenen de eerdere gefaalde initiatieven niet dat de opzet veranderd moet worden. "Initiatiefnemers moeten zorgen dat ze steun hebben van een partij in de Tweede Kamer. Dan moet de Kamer er iets mee doen."

Eerdere initiatieven die het niet redden gingen onder meer over 'fout vlees', rookvrije horeca en over een verbod op particulier vuurwerk. Wanneer het voorstel van onder meer oud-minister Hedy d'Ancona over hulp bij zelfdoding in de Kamer wordt behandeld is nog niet bekend.