Leden Llink weggestuurd door politie

Tien medewerkers van omroep Llink zijn vannacht door de politie van Het Plein in Den Haag gestuurd. Zij waren bezig met een actie waarbij alle namen van de leden opgenoemd werden.

Het roepen van de namen gebeurde zonder geluidsversterkers. Een woordvoerder van Llink: "We hebben een vergunning voor een manifestatie. Volgens de politie leek onze actie echter meer op een demonstratie, en daar hebben we geen papieren voor. Om die reden stuurden ze ons weg. Als we niet weg gingen, zouden we allemaal opgepakt worden." De politie heeft dit nog niet kunnen bevestigen.

Na het optreden van de politie zijn de medewerkers van Llink in een oude ME-bus gaan zitten die ze zelf hadden meegenomen. Daar zijn ze doorgegaan met het opnoemen van de namen. Vanaf 6.00 uur mag de manifestatie ofwel demonstratie worden hervat op Het Plein. Het plan van de groep is om in elk geval tot 12.00 uur 's middags door te gaan. Via radio 1 is de hele actie te beluisteren.

Het doel van de actie is om de 153.000 leden 'zichtbaar' te maken. Behalve het roepen van de namen, overhandigen de medewerkers van Llink vanmiddag een petitie met 30.000 handtekeningen voor het behoud van de omroep aan cultuurminister Ronald Plasterk. Voor 1 januari volgend jaar bepaalt de minister welke omroepen na september deel uitmaken van het publieke bestel. Llink kreeg al drie negatieve adviezen voor de kiezen.