Financiële meevaller voor Ajax

Het lijkt erop dat Ajax ook gaat profiteren van de transfer van Zlatan Ibrahimovic van Internazionale naar FC Barcelona. Doordat de Zweed drie jaar voor de Amsterdammers actief was heeft de club recht op een opleidingsvergoeding. Het exacte bedrag is niet bekend maar er wordt er van uit gegaan dat het ruim een miljoen euro is.

"Samuel Eto'o is in de deal betrokken en we hoorden dat er wat onderlinge oefenduels zijn afgesproken. Dat maakt de rekensom wat gecompliceerder", aldus een woordvoerder van Ajax. "Daarom hebben we bij Barcelona de vraag neergelegd wat de totale waarde van die transactie is. Van die 'geschatte transfersom' hangt ons aandeel af."

De transfer van Wesley Sneijder naar Inter is overzichtelijker. De Utrechter speelde zijn hele jeugd bij Ajax en vertrok voor zijn 24e heeft Ajax recht op vijf procent van de transfersom van vijftien miljoen euro: ruim 650.000 euro. Ook de transfer van Klaas-Jan Huntelaar naar AC Milan levert Ajax geld op. Een kleine 200.000 euro zal overgemaakt worden op de rekening van Ajax. In totaal heeft financieel directeur Jeroen Slop dus een meevaller van bijna 2 miljoen euro.