Toezichthouder Aveleijn weg om lening

Wim Gaalman, lid van de Raad van Toezicht van zorginstelling Aveleijn, is per direct opgestapt. Aanleiding is een renteloze hypothecaire lening van 550.000 euro die is verstrekt aan directeur Johan van Praet als extra beloning voor zijn goede functioneren.

"De maatschappij heeft duidelijk haar afkeuring getoond over andere beloningsvormen. Achteraf ben ik zelf ook nooit blij geweest met deze keuze", vertelde Gaalman vandaag bij RTV Oost.

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid uitte eerder deze week felle kritiek op de extra beloning voor de directeur. Ook onder het personeel is veel ophef en verontwaardiging over de bonus. Van Praet heeft gisteren met een e-mail aan alle werknemers getracht de onrust weg te nemen. "Naar de mening van de raad van toezicht en mijzelf is het zo uitstekend te verantwoorden hoe publieke middelen worden ingezet om een gewenst resultaat te bereiken", schrijft de directeur.

De ondernemingsraad houdt komende week een extra vergadering over de kwestie. Uit het jaarverslag 2008 blijkt dat Van Praet vorig jaar 213.000 euro ontving. Daar zaten toen ook al extra bonussen bij ter waarde van 13.000 euro. Verder beschikt de directeur van de Twentse zorginstelling voor gehandicapten nog over een dienstauto ter waarde van 70.000 euro.