Uithuwelijken? Geen ouderlijke macht!

Als het aan Ronald Sörensen van Leefbaar Rotterdam ligt, worden ouders die meewerken aan de uithuwelijking van de kinderen uit de ouderlijke macht gezet. Hij deed deze uitspraak tegen RTV Rijnmond na het bericht van vijftien meisjes uit de stad die zijn uitgehuwelijkt.

Leerplichtambtenaren ontdekten eerder dat vijftien meisjes uit Rotterdam het afgelopen jaar zijn uitgehuwelijkt. Tien van deze meisjes bevinden zich in Nederland, vijf bevinden zich nog in het buitenland. Het Samenwerkingsplatform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) en Leefbaar Rotterdam pleiten nu voor meer juridische mogelijkheden om deze misstanden aan te pakken.

In de havenstad mogen leerlingen een verklaring tekenen waarin zij kenbaar maken dat zij zich tegen uithuwelijking verzetten. Deze verklaring moet vervolgens de juridische basis zijn om een gedwongen verblijf in het buitenland aan te vechten.

Het kabinet heeft al aangegeven dat de Rotterdamse aanpak tegen uithuwelijking steun krijgt uit Den Haag. Nebehat Albayrak (staatssecretaris justitie, PvdA) heeft gisteren in de Tweede Kamer gezegd dat het opsporen van de gedwongen huwelijken landelijk ingevoerd moet worden.