Lotus keert terug in de Formule 1

Autosportfederatie FIA heeft bekend gemaakt dat Lotus terugkeert in de Formule 1. Achter de beroemde naam gaat een Maleisisch team schuil dat in 2010 op de grid wil staan. Voor BMW Sauber is de toekomst in de sport nog altijd onzeker.

Omdat BMW zich terugtrekt uit de sport is het voor de FIA te onzeker om het team toe te laten op de grid, maar omdat de bieding van de renstal goed was, is er besloten BMW Sauber als veertiende team toe te voegen. Dit betekent dat het team aan de start zal staan mocht één van de andere teams het niet halen om in 2010 op de Formule 1-grid te staan.

Daarnaast wil de FIA de regels aanpassen om zo niet dertien maar veertien teams aan de start te krijgen volgend seizoen. Hierdoor zouden er 28 auto's aan de start van de eerste race kunnen verschijnen.

Lotus zal vanuit Norfolk gaan opereren waar Toyota een fabriek bouwde voor haar Formule 1-activiteiten. Daar is de Japanse renstal uiteindelijk niet ingetrokken, waarna Bentley er met haar Le Mans-project actief was. Hiermee ligt de fabriek op slechts tien mijl van waar de legendarische Lotusbolides gebouwd worden.

Tony Fernandes zal het team gaan leiden en Mike Gascoyne zal de technisch directeur worden van de nieuwe renstal. Hij heeft Formule 1-ervaring bij Force India, Toyota, Renault en Jordan. Het team zal met Cosworth-motoren gaan rijden.

Voor meer F1-nieuws kijk je natuurlijk op de FOK!sport F1-site!.