Cruiseschip sleept walvis mee

Een groot cruiseschip dat gisteren de haven van de Canadese stad Vancouver binnenliep, sleepte een dode walvis mee op de boeg. Vermoedelijk kwam het dier daar vast te zitten door een aanvaring.

Het is nog niet duidelijk of de vinvis, een walvissoort die een lengte van 21 meter kan bereiken, geraakt is toen het dier nog leefde. Om dit te weten te komen laat het Canadese ministerie van Visserij en Oceanen een autopsie op het dier verrichten.

Pas nadat het schip de haven binnenkwam, merkte de kapitein dat de walvis op de boeg zat. Het dier is met behulp van sleepboten van het cruiseschip afgehaald en naar de wal gebracht. De rederij weet nog niet hoe het incident plaats heeft kunnen vinden. Princess Cruise Lines verklaart: "We hebben strenge richtlijnen voor het geval dat walvissen in de buurt zijn. Dan varen we een andere route en verminderen we de snelheid."

Het dier trok veel bekijks in de haven. "Het is zonde maar onvermijdelijk. We delen de zee nu eenmaal met de walvissen," stelt Ross Harlow uit Whister, die op de kade toekeek. Een andere toeschouwer, Ed McKeowan uit Chicago, stelde dat de walvis klein leek in vergelijking met het schip.

Een woordvoerder van het ministerie meldt dat botsingen tussen schepen en walvissen vaker voorkomen, maar dat het uiterst zeldzaam is dat een dier wordt meegesleept. Men probeert botsingen tussen schepen en dieren zoveel mogelijk te voorkomen door afspraken te maken en speciale scheepsroutes te volgen.