Australië knuppelt nog eens 25.000 babykangoeroes dood

De overheid van de Australische provincie New South Wales heeft aangekondigd 15 procent van de totale kangoeroepopulatie uit te willen roeien. Volgens de lokale overheid is dit nodig omdat er door extreme droogte te weinig water is voor de bijna miljoen kangoeroes in de regio. Maar de maatregel betekent ook dat er zo'n 25.000 babykangoeroes, of 'Joey's', doodgeknuppeld zullen worden.

Dierenrechtenactivisten in Australië maken zich kwaad over de brute manier waarop de jonge kangoeroes worden afgeslacht. Volgens overheidsregels moeten de Joey's worden doodgeknuppeld of onthoofd, terwijl de dierenrechtenorganisaties liever zien dat de kangoeroeweesjes worden opgevangen. "De overheid wil hier echter niet aan beginnen, omdat dan pas duidelijk wordt hoe gruwelijk de slachting van kangoeroeweesjes eigenlijk is", meent Nikki Sutterby van de Australische bond ter bescherming van kangoeroes. Andere organisaties stellen dat "het doodknuppelen van babykangoeroes een van de vergeten gruwelijkheden van de kangoeroejacht is".

Maar de ouderloze kangoeroes opvangen is volgens de overheid onbegonnen werk. "Het zijn er simpelweg teveel. Het einde zou zoek zijn als we aan de ene kant de populatie in bedwang proberen te houden, terwijl we aan de andere kant duizenden kangoeroes opvangen". De moederloze beestjes in leven laten is ook geen optie. "Dan zouden ze langzaam sterven van de dorst, of worden gedood door andere beesten. Dat is feitelijk nog minder humaan".

Jaarlijks worden er in heel Australië zo'n vier miljoen kangoeroes afgemaakt. Het aantal doodgeknuppelde Joey's loopt in de honderdduizenden.


Australië knuppelt nog eens 25.000 babykangoeroes dood  (foto: DAG)