'Marsreis' begint eind maart

Aan het einde van deze maand zullen zes proefpersonen beginnen aan een 'reis naar Mars'. Het gesimuleerde project, een ruimtereis naar Mars, genaamd Mars500, is een samenwerking tussen de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en Rusland. Aanvankelijk zou de proef 500 dagen duren, maar dit is teruggebracht naar 105 dagen.

Jennifer Ngo-Anh, programmamanager van het project, zegt: "De mens is de zwakste schakel bij een ruimtereis." Doel van het project is dan ook inzicht krijgen in de mentale en fysieke gevolgen van langdurige isolatie bij een dergelijke reis. "Zo kijken we of eenzaamheid het werk beïnvloedt."

De zes deelnemers, vier Russen, een Duitser en een Fransman moeten tijdens de 'reis' zware fysieke en psychische tests doorstaan. Zo kunnen ze zich tijdens de proef niet douchen en er is in beperkte mate voedsel aanwezig. In de weekeinden hoeven de mannen geen werk te verrichten, maar blijven ze wel in het 'ruimteschip'.

Sinds 1960 worden er al onbemande vluchten naar de rode planeet uitgevoerd. De eerste succesvolle missie dateert uit 1964. Ruimtesonde Mariner 4 werd in november van dat jaar gelanceerd en acht maanden later bereikte het vaartuig de planeet en stuurde gedetailleerde foto's van het oppervlak terug. De bedoeling is dat er in 2040 voor het eerst mensen op Mars staan.

Mars
 
De rode planeet.