Haider had biseksuele relatie

De overleden Oostenrijkse politicus Jörg Haider (58) en zijn opvolger aan het hoofd van de BZÖ, Stefan Petzner (27) waren minnaars. Petzner bevestigde dit woensdag in een interview met het Oostenrijkse radiostation Ö3 en de televisiezender Krone TV. Na de bekentenis is Petzner vervangen door de 43-jarige Josef Bucher als hoofd van de extreemrechtse partij, die onder meer bekend staat om zijn homofobe gedachtegoed.

Petzner wilde met zijn uitspraken in het interview een einde maken aan al het gissen. Sinds de dood van Haider hebben verschillende lieden zijn laatste uren voor het dodelijk ongeval proberen te reconstrueren en ontstonden de verhalen dat Haider en Petzner minnaars waren.

De laatste uren

De avond dat het fatale ongeval plaats had, zou Haider direct van een feestje in Velden aan de Wörthersee afkomen, waar hij drie kwartier voor de crash weg was gereden. Volgens de Oostenrijkse politie klopte er niets aan het tijdspad dat opgegeven was. Ook getuigen lieten weten dat Haider die avond al veel eerder, om 21.15 uur weg was gereden, terwijl het ongeval pas om 1.25 uur plaats had op zaterdagochtend.

Naast de vraag waar Haider geweest was tussen 21.15 uur vrijdag avond en 1.25 uur zaterdagochtend, rees ook de vraag hoe hij 1,8 promille in het bloed had gekregen. Volgens ooggetuigen had Haider namelijk niet veel gedronken op de avond van het ongeval.

Foto's

Na veel speculaties verscheen er in een Duitse tabloid een foto die met een gsm was gemaakt, enkele uren voor Haiders dood. De foto toont Haider in een intiem gesprek met een onbekende jongeman. De foto was gemaakt in Zum Stadtkrämer, een café in Klagenfurt dat bekend staat als ontmoetingsplaats voor homo's. In korte tijd zou Haider in het café met zijn onbekende gezelschap een fles wodka hebben leeggedronken.

De foto deed veel stof opwaaien en oude geruchten over vermeende biseksualiteit van Haider kwamen bovendrijven. Haider werd namelijk veel gezien in gezelschap van goed uitziende jongemannen.

Huwelijk

Volgens de verhalen zou Petzner regelmatig bij Haider blijven slapen. De vrouw van Haider, Claudia, zou van hun relatie weten. Volgens Petzner had Claudia geen moeite met het dubbelleven van haar man. "Zij hield van hem als een vrouw, hij hield van haar als een man. Ik hield van hem op een heel andere manier. Zij begreep dat." De zus van Petzner vertelt een ander verhaal in het Oostenrijkse magazine Madonna. Volgens haar was Haiders vrouw jaloers op de relatie van Haider en Petzner.

De fatale avond

Toen de achtergrond van Haiders voorkeur bekend werd, was ook meer duidelijk geworden omtrent de uren voor zijn dood die nacht. De Standaard bericht dat Haider die avond op het feestje in Velden ruzie kreeg met Petzner. Haider is hierop boos weggereden om in de homobar zijn verdriet weg te drinken met een jongeman. De gevolgen zijn bekend.

Met dank aan Chancard en 43 voor de submit.