Acties op komst in onderwijs

De onderwijsbonden gaan in de laatste week van oktober actievoeren in het voortgezet onderwijs. Ze doen dat omdat er met de werkgevers geen afspraken zijn gemaakt om de werkdruk te verminderen. Dat hebben vakbonden vandaag laten weten.

Op 27 oktober begint een estafettestaking die duurt tot 31 oktober. Als eerste is de regio Zuid aan de beurt; daarna volgen Zuid-West, Noord-West, regio Oost en tenslotte regio Noord. De acties zijn een opmaat tot een landelijke actie in begin november.

Met de acties willen de bonden afdwingen dat het onderhandelaarsakkoord dat zij op 12 september met de werkgevers sloten er alsnog komt.

De aankondiging van de acties kwam na de uitspraak in het kort geding van de voorzieningenrechter vandaag in Utrecht. Die bepaalde dat de VO-raad, de organisatie van werkgevers in het voortgezet onderwijs, zijn uitspraken over de vermindering van werkdruk van leraren niet hoeft te rectificeren. Het geding was aangespannen door onderwijsbond AOb.

De VO-raad stelde dat de maatregel in het onderhandelaarsakkoord over de lestijden alleen geldt voor docenten die fulltime werken. Volgens de vakbond geldt de regeling voor alle werknemers in het onderwijs en daarom stapte die naar de rechter.

De rechter vond echter dat de onderwijsbond er niet voetstoots van uit mocht gaan dat de maatregelen uit het akkoord op voldoende steun bij de achterban van de VO-raad konden rekenen. De eis om een nieuwe ledenraadpleging te houden, wees de rechter daarom af. Ook hoeft de raad volgens de rechter het akkoord niet met een positief stemadvies aan zijn leden voor te leggen.

Acties op komst in het onderwijs (foto: ANP)