'Bluf!' niet besproken bij aantreden Cramer

Minister van Vrom Jacqueline Cramer heeft toen zij toetrad tot het kabinet tegenover formateur Jan Peter Balkenende niet gesproken over haar vermeende steunbetuiging aan het krakersblaadje Bluf!. Dat blijkt uit antwoord op schriftelijke vragen van de VVD die premier Balkenende vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het is gebruikelijk dat het doopceel van kandidaat-bewindspersonen wordt gelicht voordat zij toetreden tot het kabinet. Zo worden ze gescreend door de AIVD en wordt gekeken of ze een strafblad hebben. De formateur vraagt daarnaast in een gesprek met de beoogd minister of er nog feiten zijn uit het verleden 'die de formateur moet kennen omdat ze op enig moment van negatieve invloed kunnen worden op het functioneren van de kandidaat als bewindspersoon, dan wel het kabinet in een moeilijke situatie kunnen brengen'.

"Ik heb de afsluitende vraag gesteld naar relevante feiten uit heden of verleden", schrijft Balkenende aan de Kamer. "Mevrouw Cramer heeft in antwoord daarop gemeld dat zulke feiten er niet zijn."

Dat dit het antwoord van de PvdA-minister was, hoeft niet te verbazen. Vorige week gaf zij al aan dat zij zich niets kan herinneren van een steunverklaring uit 1986 aan Bluf!. De bewindsvrouw, destijds voorzitter van Milieudefensie, zou een van de 178 ondertekenaars zijn. Het actieblad werd toen bedreigd in zijn voortbestaan omdat het documenten openbaar had gemaakt die waren gestolen uit het ministerie van Economische Zaken. Haar naam is in de verklaring op twee plaatsen verkeerd gespeld, namelijk als Jaqueline Kramer.

GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak trad eerder deze maand terug, omdat hij verantwoordelijk was voor de publicatie van de adresgegevens van hoge ambtenaren van Economische Zaken. Die had hij bij de inbraak ontvreemd, samen met plannen voor kerncentrales. Een aantal ambtenaren werd daarop bedreigd en er werd een poging tot brandstichting gedaan bij het huis van een topambtenaar. Duyvendak ontkende daarvan op de hoogte te zijn geweest, maar trad wel terug als parlementariër.

Cramer laat momenteel een onafhankelijk onderzoek naar de ondertekening uitvoeren door Ernst&Young. Het onderzoek moet dinsdag zijn afgerond. Premier Balkenende zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat de kwestie 'erg wordt opgeblazen'. Hij wilde niet vooruitlopen op de uitkomsten van het onderzoek.


Minister van Vrom Jacqueline Cramer   (foto: DAG)