Manilla herovert dorpen op moslimrebellen

Veiligheidstroepen van de Filipijnen hebben gisteren met steun van gevechtshelikopters twee dorpen in het zuiden van de Filipijnen heroverd die door achthonderd tot duizend rebellen van het Islamitisch Bevrijdingsfront Moro (MILF) waren bezet. Regeringswoordvoerders kondigden voortzetting van het offensief aan om dertien andere bezette dorpen te bevrijden.

Sinds de operatie zondag van start ging zijn bijna drieduizend man veiligheidstroepen in de provincie North Cotabato ingezet. Bij gevechten vonden minstens een militair en zeven rebellen de dood. De operatie werd ondernomen nadat de rebellen een ultimatum hadden genegeerd om zich uit de vijftien dorpen terug te trekken.

De rebellen, die in totaal over zo'n elfduizend manschappen beschikken, waren vorige maand tot bezetting van de vijftien dorpen overgegaan. Het MILF zei dat het de bedoeling was moslimdorpelingen te hulp te komen. De regering zei dat huizen in brand waren gestoken en vee was geroofd.

De strijd dwong ongeveer 130 duizend dorpelingen op de vlucht. Het geweld valt samen met een cruciale ontwikkeling in het vredesoverleg tussen de regering en het MILF. De partijen hadden een principeakkoord gesloten over uitbreiding van een toekomstige autonome moslimregio in het zuiden met zo'n zevenhonderd dorpen, maar dat akkoord werd opgeblazen door het hooggerechtshof.

In een nieuwe escalatie vielen maandag ongeveer driehonderd guerrillastrijders, vermoedelijk van het MILF, de stad Tipo Tipo in de provincie Basilan aan. De rebellen zouden protesteren tegen de verkiezing van een nieuwe gouverneur en andere functionarissen van de autonome regio. Zij bezetten korte tijd het gemeentehuis, enkele scholen en verscheidene huizen, voordat zij door regeringstroepen werden verdreven. Twee politiefunctionarissen werden vermist. Tipo Tipo ligt ongeveer driehonderd kilometer ten zuidwesten van North Cotabato.