Deel Kamer tegen Korankorting voor politie

De korting die Amsterdamse agenten kunnen krijgen op de nieuwe Koranvertaling van schrijver Kader Abdolah, is slecht gevallen bij de PVV. Ook de Tweede Kamerpartijen SP, SGP en ChristenUnie reageerden vandaag verbaasd op de 50% korting die hoofdstedelijke agenten krijgen op de aanschaf van het heilige boek van de moslims.

De PvdA-ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Ella Vogelaar (Integratie) moesten de partijen uitleggen waarom de korting gerechtvaardigd is. 

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma sprak van een verkeerd signaal, want ''een aanpassing aan de islam''. Bovendien zo zei hij, is zijn partij tegen de Koran (moet verboden worden), dus ook tegen deze vertaling. SGP'er Kees van der Staaij pleitte voor het uitdelen van bijbels aan de Amsterdamse politie. "De bijbelkennis in Amsterdam is ook wel wat weggezakt." De SP was het met de SGP en CU eens dat de neutraliteit van de politie in het geding komt als agenten alleen korting krijgen op een koran.

Het Amsterdamse politiekorps hoopt dat het lezen van de Koran zorgt voor een beter inzicht in de islam, de godsdienst van een aanzienlijk deel van de Amsterdamse bevolking. Ter Horst, onder wiens verantwoording de politie valt, verdedigde de korting op het boek. "De korting wordt gegeven teneinde een beter begrip te krijgen van de mensen met wie agenten omgaan, niet om te zeggen dat de islam zo'n goede godsdienst is." Bovendien kunnen agenten wel op meer boeken korting kunnen krijgen, zo zei Ter Horst. Volgens haar is dat geen probleem, omdat de boeken ''helpen bij een goede vervulling van het ambt''. Minister Vogelaar sprak van een afweging op lokaal niveau, tussen werkgever en werknemers.

Het boek van de Iraans-Nederlandse schrijver verscheen eind vorige maand bij uitgeverij De Geus. Abdolah wilde de koran voor Nederlanders toegankelijk maken. Het verscheen samen met een ander boek van hem,  De Boodschapper, over het leven van profeet Mohammed. De cassette met beide boeken vliegt de winkels uit en staat al een maand op één in de Boeken Top 10.

Overigens wordt er vanuit moslimkring her en der nogal bedenkelijk op de Koranvertaing van Abdolah gereageerd.  Op het Turkse forum Hababam is bijvoorbeeld te lezen: ''Dit is geen vertaling, dit is een bloody sprookjesboek dat laster bevat over onze Profeet vrede zij met hem en de Qur'aan volledig uit zijn context probeert te rukken!''

En hoogleraar godsdienstwetenschappen Gerard Wiegers noemt het boek in dagblad Trouw slechts een persoonlijke interpretatie van de Koran. ''De vertaling van Abdolah is in feite geen vertaling maar een uitleg, omdat hij interpretaties een duidelijke plaats in de lopende tekst geeft'', aldus Wiegers in dit opiniestuk.