Kwaliteit zorg nauwelijks verbeterd

De Nederlandse zorg presteert ondanks de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 nauwelijks beter dan daarvoor. Dat blijkt woensdag uit de Zorgbalans, een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de prestaties van de gezondheidszorg. Vergeleken met andere westerse landen zit de kwaliteit van de Nederlandse zorg volgens het rapport in de middenmoot.

Projectleider van het onderzoek Gert Westert relativeert het uitblijven van verbetering. "Het nieuwe stelsel is er nog niet zo lang en heeft zich nog niet echt kunnen bewijzen."

Zorgverzekeraars kijken volgens de onderzoekers bij het inkopen van zorg alleen naar de prijs en niet naar de kwaliteit. Dat zou niet alleen aan de verzekeraars zelf liggen: het is voor hen niet duidelijk of bijvoorbeeld een ziekenhuis goed werk aflevert en dus is de prijs hun enige criterium. De onderzoekers vrezen dat de kwaliteit van de zorg achteruit kan gaan nu alleen naar de prijs wordt gekeken.

Ook het toenemend aantal vacatures baart de onderzoekers zorgen. Het aantal vacatures steeg tussen 2004 en 2007 met 42 procent. Moeilijk op te vullen vacatures namen in aantal toe van veertien procent naar een kwart. Verder vond 56 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden vorig jaar dat er genoeg personeel is om de veiligheid te waarborgen. In 2004 was dit zeventig procent.

Een pluspunt is volgens Westert dat de zorg in tegenstelling tot wat werd gevreesd nog net zo toegankelijk is als voor de invoering van het nieuwe stelsel. Vorig jaar besloot een procent van de Nederlanders door de hoge kosten af te zien van een bezoek aan de dokter. Vergeleken met de twee procent van Engeland en de twaalf procent Duitsers scoort Nederland beter.

Het nieuwe stelsel heeft ook de rem gezet op de zorguitgaven, stelt Westert. Tot 2006 stegen de uitgaven in de zorg van de overheid en de bevolking met zo'n tien procent per jaar. Nu is dat jaarlijks vijf procent.

Van de ondervraagde Nederlanders vindt 42 procent dat het nieuwe zorgsysteem goed werkt. Voor de invoering van het nieuwe stelsel was 45 procent tevreden met het zorgsysteem. Dat de meeste mensen niet tevreden zijn, komt niet doordat ze hun arts niet vertrouwen. Negen op de tien Nederlanders oordelen zeer positief over artsen en over de zorg in het algemeen. Bijna dertig procent geeft zelfs een 9 of 10 als rapportcijfer. Zes op de tien mensen hebben er alle vertrouwen in dat er uitstekende en veilige zorg wordt verleend als ze ernstig ziek worden. Vijf procent heeft hier weinig vertrouwen in.

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) neemt het rapport woensdag in ontvangst. Voor het onderzoek zijn duizenden Nederlanders ondervraagd. Ook zijn onderzoeken onder duizenden mensen in het buitenland gebruikt.