Limburgse politie rolt Marokkaans drugssyndicaat op

Met negen arrestaties is een vanuit Maastricht opererend Marokkaans drugssyndicaat opgerold. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Onder de arrestanten bevinden zich de veronderstelde kopstukken van de bende. Bij invallen in negentien woningen in Maastricht, Heerlen, Lanaken en Luik zijn tientallen kilo's harddrugs en een onbekende hoeveelheid contant geld in beslag genomen.

Volgens justitie gaat het om een drugssyndicaat dat in heel Europa afnemers van harddrugs voorzag. De bende wordt ervan verdacht zich op grote schaal te hebben beziggehouden met handel in verdovende middelen. Ook zouden drugsrunners zijn geronseld. Dat gebeurde voornamelijk vanuit panden in Maastricht, die gehuurd werden van een 48-jarige Maastrichtenaar. Op deze panden is beslag gelegd en de gemeente zal er binnenkort enkele sluiten.

Naast de verhuurder zijn twee mannen en een vrouw uit Maastricht opgepakt, evenals drie inwoners van Lanaken en Luik, en twee mannen uit Heerlen en Uithoorn. Aan de arrestaties ging volgens de politie maandenlang intensief speurwerk vooraf, in samenwerking met Belgische opsporingsdiensten.

Het onderzoek naar de bende staat onder leiding van het Openbaar Ministerie in Maastricht. Het Bureau Ontnemingswetgeving van het OM licht de doopceel van de verdachten om hun financiële handel en wandel te reconstrueren.

De eerste verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie verwacht nog meer arrestaties te verrichten.