'Balkenende in beeld als EU-president'

De naam van premier Jan Peter Balkenende (CDA) zoemt rond op het hoogste niveau in Brussel. Hij is in beeld als eerste president van de Europese Unie. Welingelichte kringen in Brussel hebben dit bevestigd tegenover Vrij Nederland.

De Britse oud-premier Tony Blair heeft zich al gemeld voor de post, maar België liet onlangs weten hem niet als kandidaat te accepteren omdat Groot-Brittannië niet volledig is geïntegreerd in de EU. Op grond van het Verdrag van Lissabon moeten alle 27 lidstaten met de benoeming instemmen. Verwacht wordt dat over deze kwestie de komende maanden achter de schermen stevig wordt onderhandeld.

De voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders wordt voor tweeënhalf jaar gekozen en komt in de plaats voor het huidige roulerende voorzitterschap, zo staat in het gewijzigde EU-verdrag.

Partijgenoot en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat Balkenende het aanbod zou accepteren, hoewel hij het huidige kabinet in principe nog tot 2011 onder zijn hoede heeft. "Als de weg open ligt denk ik dat hij geen nee zegt", aldus Bot tegen het weekblad.

De 51-jarige Balkenende zou bij de Europese lidstaten respect hebben afgedwongen met de koppigheid waarmee hij de Nederlandse afdracht aan de EU met een miljard omlaag wist te praten. Volgens Vrij Nederland geldt Balkenende als een van de premiers met de meeste Europese ervaring.