Kritiek Tjeenk Willink op Kamer bij aanpak leugen in...

De vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink heeft forse kritiek op de Tweede Kamer inzake de controverse tussen PVV-leider Geert Wilders en de regering. Wilders beschuldigde het kabinet tijdens het Fitna-debat van leugens en het vervalsen van gespreksverslagen over het al dan niet verscheuren en verbranden van pagina's uit de Koran.  De Kamer steunde uiteindelijk de regering, door een motie van wantrouwen die Wilders indiende, te verwerpen.

Volgens Tjeenk Willink bleef voor de buitenwacht onduidelijk wie de waarheid sprak. De Kamer had naar zijn mening duidelijker moeten maken hoe de vork in de steel zit. ''De volksvertegenwoordigers hadden Wilders duidelijk moeten wijzen op de vertrouwensregel, die voorschrijft dat de Kamer ervan uitgaat dat het kabinet de waarheid spreekt, tot het tegendeel is bewezen'', zo zegt de 'onderkoning van Nederland' vandaag in De Telegraaf: ''Als de spelregels in de Kamer niet langer heilig zijn, op welk been kun je dan staan als buiten de Kamer de spelregels niet worden opgevolgd?”

Het is hoogst ongebruikelijk dat de belangrijkste adviseur van regering en parlement zich in dergelijke bewoordingen over actuele politieke zaken uitlaat.

Een poging van D66, eerder deze week, om alsnog een onderzoek te laten instellen naar de verslagen, werd door de Kamer afgewezen. Wilders ziet zelf ook niets in zo'n onderzoek, omdat hij naar eigen zeggen nooit kan bewijzen dat hij gelijk heeft. Er zijn namelijk geen bandopnamen van het gesprek gemaakt.

In het interview zegt Tjeenk Willink verder dat Kamerleden te veel via de media polariseren en tegelijkertijd hun oren veel te veel naar de regering en ambtenaren laten hangen. Het politieke debat loopt  daarbij gevaar en daarmee onze democratie, aldus de vicepresident van de Raad van State.

'Ik word hier belazerd'