VVD-leden kiezen nieuwe voorzitter

De leden van de VVD kiezen vanaf woensdag een nieuwe voorzitter. De ongeveer 37 duizend stemgerechtigde liberalen kunnen tot en met 26 maart stemmen op een van de twee kandidaten. Scheidend burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten (64) en de Brabantse gedeputeerde Onno Hoes (46) strijden om het voorzitterschap.

De nieuwe voorzitter volgt Jan van Zanen op, die in mei vertrekt. De burgemeester uit Amstelveen lag al geruime tijd onder vuur van een deel van de partij. Hij zou het vertrek van Rita Verdonk uit de VVD niet hebben weten te voorkomen.

Opstelten heeft een lange carrière in het openbaar bestuur achter de rug. Hij was ruim dertig jaar burgemeester, waarvan de laatste negen jaar in Rotterdam. Hoes, afkomstig uit een liberaal nest, geniet vooral bekendheid in Noord-Brabant, waar hij in het provinciebestuur zit, en als partner van televisiepresentator Albert Verlinde.

Opstelten en Hoes hebben de afgelopen maand campagne gevoerd. Grote inhoudelijke verschillen zijn er niet. Belangrijke twistpunten bleven eveneens uit. De belangrijkste vraag was of er al dan niet een nieuwe beginselverklaring moet komen.

Hoes verzette zich tegen zo'n nieuwe verklaring die fractievoorzitter Mark Rutte wil schrijven. De oude zou volstaan. "Het gaat om het vertalen van de beginselen in die verklaring", zei Hoes tijdens een campagnebijeenkomst. Opstelten steunt Rutte in zijn voornemen. Het is een goed moment om de inhoudelijke thema's te versterken, meent hij.

Tijdens de campagne probeerde Opstelten zich te positioneren als de ervaren rot die als 'president-commissaris' op de achtergrond waakt over de koers van zijn partij en 'CEO' Rutte. "We hebben geen tijd voor iemand die zich nog moet ontwikkelen", zo gaf de burgervader van de Maasstad in een interview met de Volkskrant zijn rivaal een sneer.

Hoes is de outsider en vertolkt het geluid van een jongere generatie VVD'ers. Hij omschrijft zichzelf als 'energiek en dynamisch' en wil de partij vernieuwen. "En niet vernieuwen om het vernieuwen, maar om met nieuw elan een beweging in gang te zetten die de VVD terugbrengt in het centrum van de macht", schrijft hij op zijn weblog.

Beide kandidaten willen dat de electorale nederlagen van de partij een halt wordt toegeroepen en laten zich daarop afrekenen. "Ik accepteer geen dieptepunt, de VVD moet weer verkiezingen winnen", zegt Hoes. Opstelten heeft zoals het een president-commissaris betaamt een hard 'target' geformuleerd: zijn partij moet bij de eerstvolgende verkiezingen in 2011 minimaal 35 zetels in de Tweede Kamer halen. De liberalen bezetten nu 21 zetels.

De VVD-leden kunnen stemmen per internet, post of telefoon. De uitslag wordt op 31 maart bekendgemaakt. Toen Jan van Zanen in 2003 werd verkozen tot voorzitter nam 13,5 procent van de VVD'ers de moeite om te stemmen. Drie jaar later bleek de animo veel hoger toen het ging om de lijsttrekker. De strijd tussen Rutte en Verdonk zorgde toen voor een opkomst van 73,8 procent.