Simpele maatregelen redden kinderleven

Icoon GezondheidElk jaar overlijden 9,7 miljoen kinderen aan ziektes die gemakkelijk te voorkomen zijn. Geïntegreerde gezondheidsstrategieën kunnen nog veel meer kinderlevens redden. Dat staat in het jaarrapport The State of the World's Children 2008, dat vandaag is gepubliceerd door Unicef.

Volgens het rapport sterven wereldwijd dagelijks 26.000 kinderen onder de vijf jaar oud. De kinderen overlijden vooral aan ziektes die met simpele maatregelen te voorkomen zijn. Borstvoeding, vaccinatie, geïmpregneerde malarianetten en vitamine A supplementen zijn zulke maatregelen.

Het sterftecijfer kan bovendien dalen door de voortzetting van succesvol gebleken initiatieven tegen kinderziektes en investeringen in nationale zorgsystemen.

Als voorbeeld van een succesvol initiatief tegen kindersterfte, noemt Unicef het Mazelen Initiatief. In de strijd tegen mazelen werken internationale organisaties daarin samen. Het aantal sterfgevallen als gevolg van deze ziekte daalde daardoor met 68 procent. In Afrika overleden er door het Mazelen Initiatief zelfs 90 procent minder kinderen aan de ziekte.