'Bush mag Dalai Lama niet ontmoeten'

Icoon BuitenlandsDe Amerikaanse president George Bush moet van China een voor later vandaag geplande ontmoeting met de Dalai Lama afgelasten. Ook moeten de VS een ceremonie morgen ter ere van de Tibetaanse leider in ballingschap schrappen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking zou een ontmoeting tussen Bush en de Dalai Lama ernstige schade toebrengen aan de Amerikaans-Chinese betrekkingen. De Dalai Lama leeft in ballingschap in India sinds een vergeefse opstand tegen de Chinese bezetting en onderdrukking in 1959. China beschouwt de Dalai Lama als separatist en verrader.

Bush wil de geestelijk leider vandaag in het Witte Huis ontvangen. Morgen krijgt de Dalai Lama de Gouden Medaille van het Congres van de Verenigde Staten.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International worden in China vier jongens van 15 vastgehouden die in graffiti de terugkeer van de Dalai Lama hadden geëist. De kinderen worden met elektrische prikstokken bewerkt. Agenten eisen geld voor de vrijlating van de jongens.