Lagere straffen voor moord op Duits echtpaar

Icoon JustitieHet gerechtshof in Leeuwarden heeft vandaag de twee belangrijkste verdachten van de moord op een Duits echtpaar vorig jaar in Musselkanaal in hoger beroep lagere straffen gegeven. De 25-jarige Sebastian O. werd door de rechtbank in Groningen eerder tot 20 jaar cel veroordeeld.

Het hof vond 15 jaar cel echter genoeg. De 18-jarige medeverdachte David F. werd door de rechtbank tot 15 jaar veroordeeld. In hoger beroep achtte het hof 12 jaar cel voldoende.

De 73-jarige Helmut Posanski en zijn 71-jarige vrouw Rosa uit het Duitse grensdorpje Lathen waren op 3 juli vorig jaar aan het vissen bij het Groningse Musselkanaal. Sebastian O., zijn nu 17-jarige vriendin Patricia G., en zijn vriend David F. waren daar ook aan het vissen. David F. wilde graag de auto van de Duitse slachtoffers stelen. Om de autosleutels te bemachtigen, sloegen David en Sebastian de Duitsers met houten palen op het hoofd. Het bejaarde echtpaar overleed ter plekke.

Het hof stelde dat in enigszins vergelijkbare zaken 15 jaar werd opgelegd en dat dat daarom een passende straf is. F. was ten tijde van de moord 17 en wilde daarom volgens het minderjarigenstrafrecht worden berecht. Het hof heeft hem echter volgens het meerderjarigenstrafrecht 12 jaar cel gegeven omdat het zo'n ernstig delict is.

Patricia G. werd grotendeels vrijgesproken. Zij stond op de uitkijk om haar vrienden te waarschuwen als er tijdens de moord mensen aankwamen. G. kreeg 204 dagen jeugddetentie en jeugd-tbs.