Colombiaanse drugsbaron opgepakt

Icoon Misdaad"Ladies and Gentleman: We've got him!" Nee, niet de dubbelganger van Saddam Hoessein, maar de meestgezochte drugsbaron van Colombia, Diego Montoya.

Afgelopen maandag werd hij door Colombiaanse elitetroepen op een boerderij in het westen van Colombia opgepakt. De drugsbaron werd in zijn onderbroek gearresteerd toen hij wilde vluchten. De Colombiaanse justitie spreekt van de grootste vangst in het drugscircuit, sinds de dood van Pablo Escobar in 1993.

Insiders beweren dat Montoya de topman zou zijn van het Norte del Valle-kartel, het gevaarlijkste en machtigste drugssyndicaat van Colombia. Het kartel zou honderden tonnen cocaïne naar de VS hebben verscheept en zou verantwoordelijk zijn voor minstens 1500 moorden.

De Amerikaanse justitie had 5 miljoen dollar beloofd aan diegene die de tip kon geven, die zou leiden tot de aanhouding van Montoya. De Colombiaanse justitie onderzoekt op dit moment de uitleveringsprocedure. Al langere tijd probeert de Colombiaanse justitie grip te krijgen op de drugshandel. Door de corruptie in de politiek en het leger is dit echter niet eenvoudig.

Een generaal van het Colombiaanse leger sprak van een zeer geslaagde actie. Vorig jaar werden al 8 leden van Montoya's privé-militie gedood bij een vuurgevecht en sindsdien was de jacht op Montoya geopend. Een aantal infiltranten binnen het kartel gaf uiteindelijk de doorslag en die waardevolle informatie leidde tot zijn aanhouding. Dit werd lange tijd bemoeilijkt omdat het kartel op zijn beurt infiltranten had in het leger. Opmerkelijk is wel dat de leidinggevende generaal in de operatie tegen Montoya, ook Montoya heet...