Consortium wil F1-team Spyker kopen

Icoon Formule 1De steenrijke Indiase industrieel Vijay Mallya en de Nederlandse zakenfamilie Mol willen het Formule-1-team Spyker overnemen. De groep heeft 80 miljoen euro geboden voor het raceteam.

De twee partijen voeren de komende maand exclusieve gesprekken met de directie van het verlieslijdende Spyker, maakten zij afgelopen nacht in een verklaring bekend.

De Nederlandse fabrikant van luxe sportwagens kampt met schulden en heeft geld nodig om investeringen te doen. Spyker maakte het eerste half jaar een nettoverlies van 29,9 miljoen euro, aldus de gisteravond gepubliceerde halfjaarcijfers. Die hadden eerder op de dag bekendgemaakt moeten worden, maar werden in verband met de onderhandelingen met de bieders uitgesteld.

Spyker kocht het raceteam een jaar geleden voor 77,8 miljoen euro van het Britse Midland. Michiel Mol, nu een van de bieders, stapte in augustus op als hoogste baas van Spyker. Hij liet weten mogelijk een bod uit te brengen op het team, waarvan hij zelf directeur is.

Met de overname ''zetten we de betrokkenheid van Nederland in Formule-1 voort'', aldus Mol in een verklaring. ''Met de middelen die Vijay Mallya met zijn Indiase partners meebrengt, ben ik er zeker van dat het Formule-1-team een zeer mooie toekomst heeft.''

Mallya is al jarenlang betrokken bij de Formule-1. Hij wil er volgens een verklaring voor zorgen dat prestatie van de Spyker-bolides verder verbetert. De coureurs van het Spyker-team hebben zich dit raceseizoen nauwelijks in de kijker weten te spelen.

Mallya is eigenaar van de UB Group, dat met onder meer de doe-het-zelf-keten en vliegmaatschappij Kingfisher een miljardenomzet draait. De Indiër ziet in de groeiende economie van zijn land grote kansen voor de racesport. Mallya, behalve zakenman ook parlementslid, wil binnen twee jaar een F1-race naar India brengen.

Zie voor meer sportnieuws FOK!sport