6100 ex-asielzoekers hebben pardonbrief binnen

Icoon BinnenlandsRuim 6100 uitgeprocedeerde asielzoekers hebben inmiddels bericht gekregen dat ze onder de pardonregeling vallen. Voor ongeveer een kwart van hen heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) al een verblijfspas laten maken. 
 
Die balans maakte IND-directeur Peter Veld op, nu de regeling ruim een maand geldt. Hij verwacht nog ruim 10.000 uitgeprocedeerde asielzoekers te kunnen melden dat zij onder het pardon vallen. Het gaat om mensen die bekend zijn bij de IND, omdat ze een officiële procedure hebben lopen. Dit deel van de operatie moet eind september worden afgerond. Daarna gaat de IND aan de slag met vreemdelingen die door burgemeesters worden aangedragen voor de pardonregeling. Zij krijgen tot het einde van dit jaar de kans om de namen van uitgeprocedeerde asielzoekers door te geven.

In het totaal komen naar schatting 25.000 tot 30.000 uitgeprocedeerde asielzoekers in aanmerking voor de regeling. Een deel van hen is zowel bekend bij de IND als bij de gemeente. De omvang van deze overlap bepaalt of het eindelijke aantal aan de bovenkant of onderkant van de schatting ligt.  

De pardonregeling voor buitenlanders die onder de oude Vreemdelingenwet (voor april 2001) in Nederland asiel hebben gevraagd, is 15 juni officieel van kracht geworden. "Op die dag hebben we meteen een paar honderd brieven de deur uitgedaan. We wilden een zichtbare start maken", aldus IND-directeur Veld. "We zouden de pardonregeling graag binnen een jaar helemaal afgewerkt hebben. Tot dusver zitten we op schema." Veld heeft 150 tot 200 medewerkers op de klus gezet.

Tegenstanders van het pardon waarschuwden dat de regeling nieuwe vreemdelingen zou aantrekken die zich in Nederland willen vestigen. Daarvan is tot nu toe niets gebleken, aldus Veld. In de eerste helft van dit jaar zijn er 4672 asielprocedures gestart, zo blijkt uit actuele cijfers. In de tweede helft van vorig jaar waren dat er circa 5500.  De daling komt doordat er minder tweede aanvragen zijn gedaan. De IND constateert dat vreemdelingen die waarschijnlijk onder de pardonregeling vallen, bewust hebben gewacht met het starten van een tweede procedure. De instroom van eerste asielaanvragen is vrij constant.

Met dank aan mouthman voor de submit.