Eerste verblijfspas uitgereikt aan Congolees gezin

Icoon BinnenlandsStaatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) heeft woensdag op het stadhuis van Den Bosch de eerste verblijfsvergunningen uitgereikt aan een gezin dat onder de pardonregeling valt. Het gezin komt uit Congo en is al sinds 1993 in Nederland.

De 4-jarige in Den Bosch geboren Djeuci kreeg uit handen van de bewindsvrouw het allereerste plastic pasje. Albayrak sprak over een spannende dag voor zowel de familie als zichzelf. Het jongetje, zijn 20-jarige zus Mauwa, moeder Koyande en vader Vipero zijn volgens Albayrak het tastbare bewijs dat het pardon er moest komen. Ze noemde de regeling de belangrijkste daad uit de eerste honderd dagen van het nieuwe kabinet.

Het pardon geldt voor buitenlanders die onder de oude Vreemdelingenwet (voor april 2001) in Nederland asiel hebben gevraagd en nog altijd hier zijn. De regeling is op 15 juni ingegaan. Mensen die een verblijfsvergunning kunnen krijgen, moeten wel eerst al hun lopende procedures intrekken. Het kabinet schat dat 25.000 tot 30.000 mensen onder het pardon vallen.

Inmiddels zijn ruim 1100 (ex-)asielzoekers uitgenodigd om een verblijfspasje te komen ophalen. Albayrak verwacht dat de grootste groep van mensen die onder het pardon vallen na de zomer hun verblijfsvergunning in ontvangst nemen.


De eerste