'De trucjes van Bush helpen Balkenende'

Icoon PolitiekHet gehele kabinet Balkenende, zestien ministers en elf staatssecretarissen, zal vanavond om 23.10 uur te gast zijn bij Andries Knevel en Tijs van den Brink op Nederland 1. Balkenende heeft met zijn ministersclub besloten om in een talkshow verslag te doen van de eerste honderd dagen en het daaruit voortkomende beleid. Het parlement komt pas later aan de beurt. Volgens nrc.next is dit een sluwe truc, die uit de Verenigde Staten is geïmporteerd.

Het parlement is altijd kritisch. Dat is één van haar taken. Om dit kritische geluid te omzeilen, stappen bewindspersonen eerst naar de media om nieuwe plannen openbaar te maken. Volgens nrc.next weten politici dat de eerste klap een daalder waard is: pers en publiek hebben weinig zin om zich twee keer in hetzelfde thema te verdiepen. Als het kritische debat in het parlement ruim na het eerste persmoment gehouden wordt, is het oud nieuws. Er is dan minder belangstelling voor het weerwoord van de oppositie, aldus de krant.

Het buitenspel zetten van het parlement zou nog een aantal voordelen hebben. Door zelf het spits af te bijten, kunnen bewindspersonen het debat over hun plannen een gunstige draai geven. Ze bepalen niet alleen over welke aspecten wel en niet gesproken wordt, maar koppelen aan hun plannen ook bepaalde waarden.

"Zo kan een minister zeggen dat 'het actieplan voor probleemwijken in essentie gaat over het behoud van solidariteit'. Wie het wijkenplan vervolgens bekritiseert, kan er makkelijk van worden beschuldigd die solidariteit te ondermijnen. En wie wil dat nou aangewreven krijgen?", aldus nrc.next.

Voor meer pr-trends kun je hier terecht.


Van den Brink en Knevel verkozen boven Tweede Kamer.