'Bos moet afzien van partijleiderschap'

Icoon Enqu괥Ruim de helft van de PvdA-achterban (52 procent) wil dat Wouter Bos afziet van het partijleiderschap, nu hij minster is. Ook vindt een ruime meerderheid van 57 procent dat de leider van de PvdA in de Tweede Kamer hoort te zitten.

Dit blijkt uit een enquête onder het opiniepanel van het tv-programma EenVandaag, waarvan de uitslagen vanavond worden bekendgemaakt.

In het panel dat uit ruim 16.000 mensen bestaat, zitten 3300 deelnemers, die tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen op de PvdA hebben gestemd. De meesten van hen zijn ontevreden over de politieke koers van de partij. Zij vinden dat de PvdA linkser moet worden. Iets meer dan de helft zegt dat de standpunten van de partij niet genoeg zichtbaar zijn in het regeerakkoord.

De jongerenafdeling van de PvdA, de Jonge Socialisten (JS), heeft vandaag gezegd dat Bos het partijleiderschap moet overdragen aan iemand anders. De oproep van de JS komt overeen met die van oud-minister en PvdA-coryfee Jan Pronk. Die zei gisteren al dat Bos niet meer overkomt als de man die het PvdA-verhaal vertelt.

Wouter Bos