Moeder dader brand moet 4 miljoen betalen

Icoon BinnenlandsDe moeder van een van de IJmuidense jongens die verantwoordelijk waren voor het aansteken van een groot aantal strandhuisjes in IJmuiden moet zo'n vier miljoen euro aan schadeclaims betalen. Het is niet mogelijk dit bedrag te verhalen op haar verzekeraar.

Dit besliste een rechter van de Arnhemse rechtbank deze week. De moeder had verzekeraar RVS Schadeverzekeringen voor de rechter gedaagd. De rechter bepaalde echter dat RVS schadeclaims mag weigeren van bezitters van strandhuisjes en hun brandzekeraars. RVS verwees hierbij naar haar opzetclausule. Hierin staat dat er niet hoeft te worden uitbetaald als de veroorzaker van de schade zich er geheel van bewust is dat hij schade gaat aanrichten. De moeder dacht een kans te kunnen maken bij RVS omdat haar zoon op het moment van de brand minderjarig was.

Vijf jongens uit IJmuiden gebruikten een strandhuisje op een opslagterrein voor strandhuisjes als "clubhuis". In de nacht van 3 op 4 januari 2004 besloten ze hun sporen uit te wissen, met een brandje. Hun huisje was echter niet het enige huisje wat in vlammen opging, want 162 andere strandhuisjes moesten er ook aan geloven.