Antilliaanse criminaliteit in R'dam alarmerend hoog

Icoon Misdaad Uit onderzoek van de gemeente Rotterdam, politie en justitie blijkt dat de criminaliteit onder Antillianen in Rotterdam sinds 2000 is gegroeid. Onder minderjarigen zelfs explosief. Onder volwassenen lijkt de laatste twee jaar de criminaliteit wel iets af te nemen. Verder blijkt uit het onderzoek dat de Antillianen vooral bij geweldsdelicten, drugszaken en criminaliteit zijn betrokken.

Zo maken zij zich relatief vaker schuldig aan zwaardere geweldsdelicten als doodslag en moord. De onderzoekers noemen het vooral opvallend dat een relatief grote groep Antilliaanse vrouwen in contact komt met de politie. Drugscriminaliteit vindt bijna altijd plaats in familieverband, concluderen de onderzoekers. "Vooral bij het smokkelen van drugs zijn zij afhankelijk van anderen en wordt er vaak met broers, neven, ooms en tantes of andere familieleden samengewerkt", zo staat er in het rapport dat 'Verslaafd aan een flitsende levensstijl' heet.

Opvallend is, volgens de opstellers van dit rapport, dat veel van de jongens vaak zelfs in de buurt waar zij wonen de delicten plegen. Het gaat daarbij om het plegen van overvallen en berovingen of het verkopen van bolletjes drugs.

Een groot aantal aanbevelingen doen de onderzoekers, waaronder investeren in emancipatie van (tiener)moeders en het beperken van instroom van Antillianen. Zij adviseren de opdrachtgevers van het rapport, te zoeken naar creatieve oplossingen om de moeilijke doelgroep te kunnen benaderen.

In Rotterdam wonen 20.000 mensen van Arubaanse of Antilliaanse afkomst, het dubbele van Amsterdam. Dat is 3,4 procent van de Rotterdamse bevolking. Antillianen vormen daarmee de op drie na grootste minderheidsgroep.

Update 13.36 uur
De Rotterdamse PvdA-fractie, de grootste in de gemeenteraad, wil dat de zware criminaliteit gepleegd door Antilliaanse jongeren, keihard wordt aangepakt. Fractievoorzitter Peter van Heemst zegt in reactie op het rapport: ''Geweld en bendevorming horen in deze stad niet thuis.''

Volgens van Heemst is geweld de laatste twee jaar iets afgenomen, maar er moet nog heel veel gebeuren om dit ''geweldige probleem'' goed onder controle te krijgen. De PvdA'er wil dat bereiken door politie en justitie dichter op de huid van deze jongeren te laten zitten en door meer te doen op het gebied van opvoeding, scholing en werk om de jongeren op het goede pad te houden.

Van Heemst verwacht verder steun van het Rijk om de instroom van kansarme Antilliaanse minderjarigen te stoppen.

Met dank aan zerver voor de submit.