Britten voeren gevaarlijke reddingsactie uit

Icoon OorlogIn Afghanistan hebben vier Britse militairen een gevaarlijke operatie uitgevoerd om één van hun collega's te redden. De vier maakten zich vast aan de vleugels van Apache-helikopters om hun kameraad te helpen. Bronnen binnen het leger spreken van een 'heldenactie'.

Na de bestorming van een steunpunt van de Taliban, een fort in de zuidelijke provincie Helmand, bleek één gewonde marinier achter te zijn gebleven. De bestorming, door meer dan 200 soldaten, was mislukt door onverwacht zware tegenstand, waarna de rest van de militairen zich had teruggetrokken.

In eerste instantie wilden de mariniers, toen duidelijk werd dat hun collega nog in de vuurlinie lag, een reddingsoperatie met pantserwagens uitvoeren. Uiteindelijk werd besloten dat de Apachehelikopters een veiligere optie waren. In die helikopters is echter slechts plaats voor twee mensen. Op de korte vleugels kunnen militairen zich echter in noodgevallen ook vastmaken.

Vier militairen doken zo, liggend op de vleugels van de Apache, weer middenin de vuurlinie. Hun collega, de 30-jarige Matthew Ford, was inmiddels helaas overleden. Zijn collega's wisten met hun actie wel zijn lichaam te bergen.


Een Apache helikopter


Met dank aan ikbenjoes voor de submit.